Skip to main content
| Notaka

Επιστολή προς το ΥΠΟΙΚ για τις επιστροφές ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΠΟΠΕΚ)

Αρχιμήδους 29, 71306 Ηράκλειο – Κρήτη

Τηλ. 2810 220885 Fax 2810 220881

Κιν. Προέδρου 6944555328

E mail: popek@sppi.gr

Ηράκλειο Κρήτης 08/06/2010

Αριθμ. Πρωτ. 31

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έντονα αγανακτισμένη για την επί πολλοστή φορά αναστολή επιστροφών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης προς τους πρατηριούχους για το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς και για άλλα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) απέστειλε την παρακάτω επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Με έντονη αγανάκτηση και προβληματισμό οι πρατηριούχοι, παρακολουθούμε εδώ και μερικούς μήνες τους απαράδεκτους και επικίνδυνους ακροβατισμούς που επιχειρεί το Ελληνικό Δημόσιο στην πλάτη μας.

Ο κλάδος μας υποχρεώθηκε εξ αρχής να συμμετάσχει στην προσπάθεια να φτάνει φτηνό πετρέλαιο θέρμανσης στον καταναλωτή, με την εφαρμογή ενός μέτρου, που παράλληλα – υποτίθεται ότι – θα περιόριζε, κατά τις πανηγυρικές εξαγγελίες των εμπνευστών του, την λαθρεμπορία στον τομέα των καυσίμων.

Στην προσπάθεια αυτή, το Ελληνικό Δημόσιο απαίτησε από τον επιχειρηματία πρατηριούχο, να έχει το ρόλο του χρηματοδότη του εγχειρήματος και, κατ’ επέκταση, του, χωρίς τόκο, δανειστή του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι σαφείς και έντονες αντιρρήσεις του κλάδου μας για την μη διασφαλισμένη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, μέσω του συστήματος ΄΄Ήφαιστος΄΄, κάμφθηκαν από τις ρητές διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων του Ελληνικού Δημοσίου περί του αντιθέτου, οι οποίες δεν άφηναν κανένα περιθώριο να αμφισβητήσουμε τις προθέσεις τους, ενώ τυχόν μη αποδοχή τους, θα μας εξέθετε – για μια φορά ακόμη αδικαιολόγητα – στους καταναλωτές.

Σήμερα, εμείς οι πρατηριούχοι, υφιστάμεθα τις ολέθριες συνέπειες από την απαράδεκτη συμπεριφορά του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο μετερχόμενο κουτοπόνηρες μεθοδεύσεις, αρνείται να επιστρέψει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στους συναδέλφους πρατηριούχους.

Λυπούμαστε και εξοργιζόμαστε κ. υπουργέ, που το Ελληνικό Κράτος, διά των εκπροσώπων του, επιλέγει συνειδητά :

– να φορά το προσωπείο του έντιμου συναλλασσόμενου με τους πολίτες του και τελικά να τους εξαπατά,

– να επιλέγει απροκάλυπτα να είναι αναξιόπιστο στις συναλλαγές του, εις βάρος των πολιτών του,

– να αιφνιδιάζει, ακόμη και κάτω από τις ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα, την πολυπληθή και πολύπαθη επαγγελματική ομάδα των πρατηριούχων υγρών καυσίμων,

– να παλινωδεί επικίνδυνα και να εγκλωβίζει σε οικονομικά αδιέξοδα τους επιχειρηματίες πρατηριούχους, παρακρατώντας παράνομα χρήματα, που έπρεπε από καιρό να μας επιστρέψει, ανατρέποντας πλήρως τον οικονομικό προγραμματισμό μας,

– να αδιαφορεί στις αγωνιώδεις προσκλήσεις μας, για επιστροφή των χρημάτων μας, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο το βρόγχο που μας υποχρέωσε να περάσουμε στο λαιμό μας.

Καταγγέλλουμε κ. υπουργέ αυτές τις απαράδεκτες και παράνομες συμπεριφορές και τις, εις βάρος μας, ΄΄κουτοπόνηρες΄΄ μεθοδεύσεις από όπου και αν εκπορεύονται.

Ζητούμε άμεσα να επιστραφούν σε όλους τους πρατηριούχους, τα οφειλόμενα ποσά που αντιστοιχούν στη διαφορά των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου, που διατέθηκε στην κατανάλωση κατά την προηγούμενη περίοδο.

Επί πλέον, καταγγέλλουμε ως απαράδεκτη μεθόδευση και ζητούμε να μην εφαρμοστεί, η επιχειρούμενη επιβολή φόρου στα αδιάθετα αποθέματα του πετρελαίου θέρμανσης, που έχουμε στην κυριότητά μας κατά τη λήξη της περιόδου διάθεσής του, για τα οποία, όπως καλά γνωρίζετε, εμείς έχουμε ήδη καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο τους αναλογούντες φόρους.

Στην περίπτωση που τα παραπάνω αιτήματά μας δεν τύχουν της αποδοχής σας, σας γνωρίζουμε ότι θα πρέπει από τώρα, να μεριμνήσετε για τον τρόπο με τον οποίο θα διανεμηθεί την ερχόμενη περίοδο το πετρέλαιο θέρμανσης στους καταναλωτές, καθότι σας δηλώνουμε ότι δεν προτιθέμεθα υπ’ αυτούς τους όρους και τις συνθήκες, να διαθέσουμε πλέον, ούτε ένα λίτρο στην κατανάλωση.

Επίσης, με την ευκαιρία της παρούσας μας θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, δεν έχετε προχωρήσει ακόμη στη έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου επί των Α.Υ.Ο. ΠΟΛ 1032/31.3.2010, και ΠΟΛ 1036/31.3.2010, με τις οποίες, από την 01/05/2010, ενταχθήκαμε υποχρεωτικά στην τήρηση Β’ κατηγορίας βιβλίων, με αποτέλεσμα (ενδεικτικά σας αναφέρουμε 🙂 να είμαστε εκτεθειμένοι σε σχέση με τις ποσότητες καυσίμων, που χρησιμοποιούνται για την υποχρεωτική καθημερινή λιτρομέτρηση των αντλιών των πρατηρίων μας ή να μην γνωρίζουμε ακόμη, τον τρόπο υπολογισμού του ΦΠΑ του δεύτερου τριμήνου 2010, καθώς και τον τρόπο έκδοσης των φορολογικών στοιχείων από τις, εγκατεστημένες επί των αντλιών, φορολογικές ταμειακές μηχανές.»

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!