Skip to main content
| Notaka

Καθυστερήσεις πληρωμών από τον “Ήφαιστο”

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΠΟΠΕΚ)

Αρχιμήδους 29, 71306 Ηράκλειο – Κρήτη

Τηλ. 2810 220885 Fax 2810 220881

Κιν. Προέδρου 6944555328

E mail: popek@sppi.gr

Αριθμ. Πρωτ.49

Ηράκλειο Κρήτης 26/04/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την απαράδεκτη τακτική του άτοκου δανεισμού από τους βενζινοπώλες συνεχίζει το υπουργείο Οικονομικών, με την καθυστέρηση επιστροφής της διαφοράς του φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Όπως είναι γνωστό, οι πρατηριούχοι αγοράζουμε το πετρέλαιο θέρμανσης φορολογημένο με τον υψηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης, το διαθέτουμε στους καταναλωτές με το χαμηλό συντελεστή ΕΦΚ και εισπράττουμε τη διαφορά (μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος «Ήφαιστος») από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει προεισπράξει το σύνολο των φόρων κατά την έξοδο του καυσίμου από το διυλιστήριο.

Την περασμένη Τετάρτη, 21 Απριλίου αναρτήθηκε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Ήφαιστου, σύμφωνα με την οποία: «Μετά την αναφορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης στις 9/2/2010 (Ν. 3828/2010) και 4/3/2010 (Ν.3833/2010) και την επιβολή εφάπαξ φόρου επί των αποθεμάτων σας στις 8/2/2010 και 3/3/2010 αντίστοιχα, αναστέλλονται οι πληρωμές σας λόγω επικείμενης εκκαθάρισης».

Η ΠΟΠΕΚ καταγγέλλει την τακτική του υπουργείου Οικονομικών, να καθυστερεί την επιστροφή του φόρου στους πρατηριούχους, μεταθέτοντας έτσι στις πλάτες των επαγγελματιών του κλάδου το κόστος εφαρμογής της κοινωνικής πολιτικής που το κράτος θέλει να εφαρμόσει, με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης. Οι βενζινοπώλες υπολογίζουν στην επιστροφή αυτών των ποσών, που ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ για πολλά πρατήρια, για να καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Σε αντίθεση με το Δημόσιο, οι επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται αλόγιστα και να μεταθέτουν τα χρέη στις επόμενες γενιές.

Σημειώνουμε ακόμη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πρατηριούχων δεν έχει εισπράξει ούτε από τους πελάτες την αξία του πετρελαίου θέρμανσης καθώς πολλοί καταναλωτές λόγω της κρίσης δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τα πρατήρια.

Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου να τακτοποιήσει άμεσα τις υποχρεώσεις του κράτους προς τον κλάδο, διαφορετικά από την επόμενη χειμερινή περίοδο πολλά πρατήρια θα αδυνατούν να διανείμουν πετρέλαιο θέρμανσης στην αγορά, με προφανείς κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!